Wat is BDSM?

Wat is BDSM?

BDSM staat voor bondage, dominantie, sadisme en masochisme. Van af en toe vastbinden in de slaapkamer tot heftige pijn spellen met blauwe plekken als gevolg, hoe intensief je BDSM beleeft is aan jezelf.

Rolverdeling.

Binnen de BDSM zijn er verschillende rollen, afhankelijk van je voorkeuren. Sommigen vinden het alleen leuk om vastgebonden te worden, en meer niet, een ander vind het leuk om met zwepen in de weer te gaan en daarnaast opdrachten te geven.  

De overkoepelende termen om aan te geven aan welke kant van de spreekwoordelijke zweep iemand staat zijn Top en bottom; waarbij de Top geeft en de bottom het ondergaat.  Iemand die beide graag doet wordt vaak een Switch genoemd. Deze termen kunnen veranderen naarmate er een andere dynamiek bij komt kijken. Hieronder staan een paar voorbeelden van dynamieken en bijbehorende termen.

  • Machtsverschil: Dominante en onderdanige (D/s)
  • Age play: Daddy/Mommy en little
  • Pijn: Sadist en masochist
  • Bondage: Rigger en bunny
  • Pet play: Owner en pet

Daarnaast zijn er ook nog de zogenoemde fetisjisten. Een fetish is het (sexueel) opgewonden raken van een voorwerp, lichaamsdeel of ritueel. Dit kan los staan van alle andere dynamieken in de BDSM, maar ook in combinatie zijn.

Lifestyle of hobby.

Dynamiek is dus belangrijk. Dit gaat altijd in overleg met elkaar. Als er geen sprake is van toestemming is er ook geen sprake van BDSM, maar van misbruik.

Hoe deze dynamiek zich uit is erg persoonlijk. Bij de een is er een relatie waarbij D/s dynamiek deel uitmaakt van het dagelijks leven, bij de ander is er sprake van een soort van friends-with-benefits relatie waarbij er af en toe afgesproken wordt om met elkaar BDSM te beleven. Of BDSM een zogenaamde levensstijl is of een hobby ligt dus volledig aan je eigen voorkeuren.

Het moment waarop de zwepen, touwen en andere attributen uit de kast komen wordt vaak spel genoemd. Een spel kan in de slaapkamer of op een BDSM feestje zijn, lang of kort duren, met 1 of meerdere personen. Dat gebeurt allemaal in overleg. Daarbij bespreek je met elkaar wat grenzen zijn, wat de wensen zijn, wat fijn is en wat niet. Meer hierover is te vinden onder Spelen.

Alternatieve relaties; open relatie en polyamorie

In de BDSM wereld is het niet ongewoon om een alternatieve relatie te hebben. Zo zijn er open relaties, waarbij twee personen van elkaar houden, maar ook met andere mensen afspreken om mee te spelen en eventueel seks mee te hebben. Er is alleen sprake van een open relatie als iedereen er van af weet en evenveel kan en mag. Daarnaast is er polyamorie, waarbij iemand van meerdere personen tegelijk houd en daar ook een relatie mee heeft. Binnen elke relatie, maar helemaal bij open en poly relaties is het belangrijk om goed met elkaar te praten, bijvoorbeeld over wat er allemaal kan en mag. Dingen als of sex  met anderen ok is, dat je een weekend bij iemand anders blijft slapen, hoe vaak je met anderen uitgaat, bespreek het met elkaar, maak er duidelijke afspraken over, en blijf erover praten.